Η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η απώλεια βιοποικιλότητας αποτελούν μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος.
Μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενθάρρυνση όλων των πολιτών να εργαστούν για μια πιο πράσινη και βιώσιμη Ευρώπη.
Η εκπαίδευση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι καίριας σημασίας για τον σκοπό αυτόν, καθώς βοηθά τους πολίτες και τις τοπικές κοινότητες να αναπτύξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές που απαιτούνται για τη μετάβαση αυτή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη συνεργασία και τις δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την εκπαίδευση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Erasmus+ και του θεματολογίου δεξιοτήτων.
Το έργο αυτό στηρίζει επίσης το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, ιδίως τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 4 για την ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και τον Στόχο 4.7, σκοπός του οποίου είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιώσιμου τρόπου ζωής.
Σκοπός της διαβούλευσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να μάθει τις απόψεις και τις ιδέες του κοινού σχετικά με την εκπαίδευση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση πρότασης (σύσταση του Συμβουλίου), η οποία έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο του 2021. Η πρόταση, εν συνεχεία, θα περάσει στα κράτη μέλη προς συζήτηση και έγκριση από τους υπουργούς Παιδείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η γνώμη που μετράει
Για την εν λόγω διαβούλευση οι απόψεις που θα έχουν μεγάλη βαρύτητα θα είναι από:
-Των νέων εκπαιδευτικών σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης: προσχολική, σχολική, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων και μη τυπική εκπαίδευση
-Μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, της κλιματικής δικαιοσύνης και της προστασίας των καταναλωτών
-Οργανώσεων εθελοντισμού που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης
-Ερευνητών και πανεπιστημιακών που ασχολούνται με την εκπαίδευση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την εκπαίδευση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και συναφή θέματα
-Υπεύθυνων χάραξης πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Οι απόψεις και οι ιδέες από την παρούσα διαβούλευση θα συνδυαστούν με παρατηρήσεις από συνεδριάσεις οργανώσεων και πολιτών που ασχολούνται με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και το περιβάλλον· με έρευνα και στοιχεία, μεταξύ άλλων σχετικά με την εκπαίδευση στους τομείς STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), την αγωγή του πολίτη, την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων και το εκτεταμένο έργο της UNESCO στην εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και το έργο άλλων διεθνών οργανισμών.
Πώς να πάρετε μέρος
Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτή τη διαβούλευση, απαντήστε στις 10 ερωτήσεις της παρούσας έρευνας, η οποία είναι διαθέσιμη σε 23 γλώσσες.
Επίσης μπορείτε να υποβάλετε έγγραφα θέσης (4 σελίδες A4 κατ’ ανώτατο όριο) σχετικά με την εκπαίδευση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.