Το 2020, η ΕΕ υιοθέτησε ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Οι πρωτοβουλίες που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος και στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι πόροι που χρησιμοποιούνται διατηρούνται στην οικονομία της ΕΕ για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Περιλαμβάνουν νέους κανόνες για το σχεδιασμό κινητών τηλεφώνων και tablet για αποδοτική χρήση πόρων (κυκλική).
Η νέα νομοθεσία
Η σχετική νομοθεσία θα βασιστεί σε δύο νόμους της ΕΕ σχετικά με:
-οικολογικός σχεδιασμός, προώθηση της ανθεκτικότητας, της δυνατότητας επισκευής και της ανακυκλωσιμότητας των προϊόντων
-ενεργειακή επισήμανση, προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στα προϊόντα.
Η ευρεία και αυξανόμενη χρήση κινητών τηλεφώνων (ιδιαίτερα smartphone) και tablet προκαλεί μια σειρά νέων προκλήσεων, για παράδειγμα:
-η αυξημένη λειτουργικότητα αυτών των συσκευών με την πάροδο του χρόνου είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζήτηση ισχύος, αποθηκευτικής ικανότητας και υλικών για την κατασκευή τους. Αν και χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες, ορισμένα από αυτά τα υλικά προκαλούν παγκόσμιες ανησυχίες λόγω των κοινωνικών, οικονομικών και γεωπολιτικών τους επιπτώσεων (π.χ. κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το ταντάλιο και το βολφράμιο).
– στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, τα smartphone και τα tablet συνήθως αφήνονται σε «αδρανοποίηση», δηλαδή αχρησιμοποίητα στο σπίτι. Πρόκειται για σπατάλη πόρων, καθώς οι συσκευές και τα υλικά τους θα μπορούσαν, με τις σωστές διαδικασίες, να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή/και να ανακτηθούν.
– τα smartphone αντικαθίστανται από χρήστες κάθε 2 έως 3 χρόνια κατά μέσο όρο, καθώς η διάρκεια ζωής τους συνδέεται με παράγοντες όπως:
- ο χρήστης που θέλει νέο μοντέλο/λογισμικό (δεν σχετίζεται με τη συσκευή που δυσλειτουργεί).
- η (περιορισμένη) διαθεσιμότητα των πιο συχνά κατεστραμμένων ανταλλακτικών (οθόνη, μπαταρία και μερικές φορές το πίσω κάλυμμα).
- η (περιορισμένη) διαθεσιμότητα ενημερωμένων εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος, του υλικολογισμικού ή του λογισμικού.
- κόστος και ευκολία επισκευής.
- μειωμένη αντοχή μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου. Μια μπαταρία που παραμένει φορτισμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σημαίνει καλύτερη ενεργειακή απόδοση και απόδοση, χάρη στη λιγότερο συχνή φόρτιση και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (συνολικός αριθμός κύκλων φόρτισης).
Οι δύο νέες πρωτοβουλίες της Επιτροπής έχουν ως στόχο να καταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet πιο ενεργειακά αποδοτικά και να βελτιώσουν την υλική τους απόδοση (δηλαδή να τα κάνουν λιγότερο επιρρεπή σε ζημιές και πρόωρη παλαίωση).
Αυτό θα καταστήσει αυτές τις συσκευές λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ενιαία αγορά.
Οι προσδιορισμένοι τομείς για δυνητικούς κανονισμούς αφορούν κυρίως:
– αντίσταση όταν πέσει κατά λάθος
– προστασία από νερό και σκόνη
– προσβασιμότητα και μακροζωία στη μπαταρία
– διαθεσιμότητα λογισμικού/υλικολογισμικού/ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος
– ανθεκτικότητα προϊόντος
– δυνατότητα αποσυναρμολόγησης του προϊόντος
– διαθεσιμότητα ανταλλακτικών προτεραιότητας
– διαγραφή δεδομένων και λειτουργίες μεταφοράς
– κατάλληλες πληροφορίες για χρήστες, επισκευαστές και ανακυκλωτές.
Σχετικά με την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση
Αυτή η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση στοχεύει να προσφέρει στους χρήστες smartphone και tablet και τους εμπλεκόμενους φορείς που εμπλέκονται σε όλους τους τομείς της αλυσίδας αξίας (κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού, προμηθευτές εξαρτημάτων, χρήστες, επισκευαστές, ανακυκλωτές κ.λπ.) την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεις πολιτικής που περιγράφονται παραπάνω και παρέχουν σχετικές πληροφορίες.
Τα σχόλιά σας, μαζί με στοιχεία από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας στο γραφείο και άλλων διαβουλεύσεων, θα συμβάλουν στην ανάλυση της καλύτερης δυνατής πολιτικής απάντησης.
Το ερωτηματολόγιο συγκεντρώνει πρώτα πληροφορίες για εσάς, τον ερωτώμενο.
Στη συνέχεια χωρίζεται σε δύο τμήματα: ένα στα smartphones και ένα στα tablet, καθώς αυτές οι δύο κατηγορίες προϊόντων αναμένεται να είναι υπεύθυνες για το υψηλότερο μερίδιο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε σύγκριση με παρόμοιες κατηγορίες, όπως τηλέφωνα με χαρακτηριστικά ή ασύρματα τηλέφωνα.
Μπορεί να θέλετε να απαντήσετε σε μία ή και στις δύο αυτές ενότητες. Κάθε τμήμα πρέπει να διαρκέσει περίπου 15-20 λεπτά. Μπορείτε επίσης να επισυνάψετε έγγραφα/έγγραφα θέσης για να υποστηρίξετε τις απόψεις σας.
Μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο είτε:
– ως τελικός χρήστης (δηλαδή με ερωτήσεις που βασίζονται στην εμπειρία σας ως χρήστη, όπως Για πόσο καιρό χρησιμοποιήσατε το τελευταίο σας smartphone;), ή
– με προοπτική σε ολόκληρη την αγορά (δηλαδή με ερωτήσεις που βασίζονται στην κατανόηση της αγοράς , όπως Πόσο καιρό εκτιμάτε ότι είναι η μέση διάρκεια ζωής ενός smartphone που παράγεται τα τελευταία 2 χρόνια;).
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτήν τη διαβούλευση, στείλτε τις με email στη διεύθυνση GROW-ECODESIGN@ec.europa.eu αναφέροντας «ανοιχτή δημόσια διαβούλευση-κινητά τηλέφωνα και tablet» στη γραμμή θέματος.