Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα σύνολο μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην τηλεργασία και για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των ψηφιακών πλατφορμών εργασίας στην Ε.Ε.
Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι τα άτομα που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας μπορούν να απολαμβάνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.
Θα λάβουν επίσης πρόσθετη προστασία όσον αφορά τη χρήση αλγοριθμικής διαχείρισης (δηλ. αυτοματοποιημένα συστήματα που υποστηρίζουν ή αντικαθιστούν διαχειριστικές λειτουργίες στην εργασία).
Ένα κοινό σύνολο κανόνων της ΕΕ θα παρέχει αυξημένη ασφάλεια δικαίου, επιτρέποντας επομένως στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας να επωφεληθούν πλήρως από το οικονομικό δυναμικό της ενιαίας αγοράς και ίσους όρους ανταγωνισμού.
Ως μέρος του σημερινού πακέτου, η Επιτροπή προτείνει:
- μια ανακοίνωση που καθορίζει την προσέγγιση και τα μέτρα της ΕΕ για τις εργασίες της πλατφόρμας. Αυτά συμπληρώνονται από ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι εθνικές αρχές, οι κοινωνικοί εταίροι και άλλοι σχετικοί παράγοντες στο επίπεδό τους. Στοχεύει επίσης να θέσει τα θεμέλια για εργασία σχετικά με μελλοντικά παγκόσμια πρότυπα για εργασία υψηλής ποιότητας σε πλατφόρμα.
- μια πρόταση οδηγίας σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην πλατφόρμα εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για τον σωστό προσδιορισμό της εργασιακής κατάστασης των ατόμων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας και νέα δικαιώματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους όσον αφορά την αλγοριθμική διαχείριση.
- σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που διευκρινίζουν την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τον ανταγωνισμό στις συλλογικές συμβάσεις ατομικών αυτοαπασχολούμενων που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους. Αυτό περιλαμβάνει όσους εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας.
H Οδηγία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις εργασίες πλατφόρμας
Κατάσταση απασχόλησης
Η προτεινόμενη οδηγία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα άτομα που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας λαμβάνουν το νόμιμο καθεστώς απασχόλησης που αντιστοιχεί στις πραγματικές ρυθμίσεις εργασίας τους. Παρέχει μια λίστα κριτηρίων ελέγχου για να προσδιορίσει εάν η πλατφόρμα είναι «εργοδότης». Εάν η πλατφόρμα πληροί τουλάχιστον δύο από αυτά τα κριτήρια, θεωρείται νομικά ότι είναι εργοδότης.
Τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών θα απολαμβάνουν επομένως τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που συνοδεύουν το καθεστώς του «εργαζομένου». Για όσους αναταξινομούνται ως εργαζόμενοι, αυτό σημαίνει δικαίωμα σε κατώτατο μισθό (όπου υπάρχει), συλλογικές διαπραγματεύσεις, χρόνο εργασίας και προστασία της υγείας, δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών ή βελτιωμένη πρόσβαση στην προστασία από εργατικά ατυχήματα, επιδόματα ανεργίας και ασθένειας, όπως καθώς και ανταποδοτικές συντάξεις γήρατος.
Οι πλατφόρμες θα έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν αυτήν την ταξινόμηση, με το βάρος να αποδείξουν ότι δεν στηρίζεται σε αυτές τις εργασιακές σχέσεις. Τα σαφή κριτήρια που προτείνει η Επιτροπή θα φέρουν στις πλατφόρμες αυξημένη ασφάλεια δικαίου, θα μειώσουν το κόστος δικαστικών διαφορών και θα διευκολύνουν τον επιχειρηματικό σχεδιασμό.
Αλγοριθμική διαχείριση
Η Οδηγία αυξάνει τη διαφάνεια στη χρήση αλγορίθμων από ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, διασφαλίζει την ανθρώπινη παρακολούθηση όσον αφορά την τήρηση των συνθηκών εργασίας και δίνει το δικαίωμα αμφισβήτησης αυτοματοποιημένων αποφάσεων. Αυτά τα νέα δικαιώματα θα παραχωρηθούν τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε πραγματικούς αυτοαπασχολούμενους.
Επιβολή, διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα
Οι εθνικές αρχές συχνά δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα στις πλατφόρμες και στους ανθρώπους που εργάζονται μέσω αυτών. Αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν οι πλατφόρμες λειτουργούν σε πολλά κράτη μέλη, καθιστώντας ασαφές πού εκτελούνται οι εργασίες πλατφόρμας και από ποιον.
Η πρόταση της Επιτροπής θα επιφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τις πλατφόρμες διευκρινίζοντας τις υπάρχουσες υποχρεώσεις δήλωσης εργασίας στις εθνικές αρχές και ζητώντας από τις πλατφόρμες να διαθέτουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους και τους ανθρώπους που εργάζονται μέσω αυτών στις εθνικές αρχές.
Στην ανακοίνωσή της για Καλύτερες συνθήκες εργασίας για μια ισχυρότερη κοινωνική Ευρώπη: αξιοποιώντας πλήρως τα οφέλη της ψηφιοποίησης για το μέλλον της εργασίας , η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους σχετικούς παράγοντες να υποβάλουν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην εργασία με πλατφόρμα . Στόχος του είναι να αξιοποιήσει τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού και να προστατεύσει την ευρωπαϊκή κοινωνική οικονομία της αγοράς.
Η ΕΕ θέλει επίσης να δώσει το παράδειγμα και να συνεισφέρει στα μελλοντικά παγκόσμια πρότυπα για εργασία υψηλής ποιότητας σε πλατφόρμα. Οι πλατφόρμες λειτουργούν με διασυνοριακό τρόπο και δικαιολογούν μια διασυνοριακή ρυθμιστική προσέγγιση.