Με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής One Ocean που λαμβάνει χώρα στη Βρέστη της Γαλλίας, η UNESCO ανακοίνωσε ότι έχει θέσει ως στόχο να συμπεριλάβει την εκπαίδευση σχετικά με τους ωκεανούς στα σχολικά προγράμματα των 193 κρατών μελών της έως το 2025.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κάνει διαθέσιμο στους δημόσιους φορείς μια εργαλειοθήκη με ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς εκπαιδευτικού περιεχομένου για τον ωκεανό.
“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει την εκπαίδευση έναν από τους πυλώνες της δράσης της για τον ωκεανό. Γιατί αν θέλουμε να την προστατεύσουμε καλύτερα, πρέπει να την διδάξουμε καλύτερα. Με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής One Ocean, θέτω έναν κοινό στόχο για 193 κράτη μέλη: να συμπεριληφθεί η ωκεάνια εκπαίδευση στα σχολικά προγράμματα έως το 2025. ” Audrey Azoulay Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κατά την παρουσία της στη Βρέστη.
Από το εθνικό επίπεδο στην τάξη
Η UNESCO παρουσίασε την Πέμπτη ένα κοινό αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και προγραμματιστές προγραμμάτων σπουδών. Δίνει όλα τα κλειδιά που χρειάζονται για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στον ωκεανό σε κάθε επίπεδο της εκπαιδευτικής αλυσίδας: από τη σύνταξη εθνικών προγραμμάτων σπουδών έως την προετοιμασία μαθημάτων από τους δασκάλους.
«Χάρη σε αυτήν την εργαλειοθήκη, όλα τα κράτη βρίσκονται σε ισότιμη βάση, γρήγορα σε θέση να θέσουν τον ωκεανό στην καρδιά της εκπαίδευσης και να αυξήσουν τις γνώσεις των μαθητών σε αυτόν τον τομέα, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και αφοσιωμένοι πολίτες». Στεφανία Γιαννίνι, Βοηθός Γενική Διευθύντρια της UNESCO, αρμόδια για την εκπαίδευση
Εκτίμηση καλών πρακτικών
Τα νέα εκπαιδευτικά εργαλεία που παρέχονται από την UNESCO, με την υποστήριξη της AXA XL και πολλών άλλων συνεργατών και ειδικών, αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που η κοινωνία αλληλεπιδρά με τον ωκεανό για να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.
Στο εργαλείο αναφοράς της, η UNESCO υπογραμμίζει τις καλές πρακτικές κρατών μελών που ήδη εργάζονται για την εκπαίδευση στον ωκεανό, όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Κένυα, η Πορτογαλία και η Σουηδία.
Με τη μορφή περιπτωσιολογικών μελετών, ο Οργανισμός παρουσιάζει τα κύρια αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από αυτές τις χώρες, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συναντώνται όταν επιδιώκεται να συμπεριληφθεί η γνώση των ωκεανών με δομημένο τρόπο στο πρόγραμμα σπουδών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ UNESCO
Η νέα εργαλειοθήκη της UNESCO
Για την UNESCO, η εκπαίδευση στον ωκεανό δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και την επίγνωση των σύγχρονων ζητημάτων. Θα πρέπει επίσης να προωθεί τις παραδοσιακές δεξιότητες και γνώσεις, όπως αυτές που προστατεύονται από τη Σύμβαση του 2003 για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία προωθεί, για παράδειγμα, τεχνικές προγονικής αλιείας.
Η νέα εργαλειοθήκη της UNESCO αφήνει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να προσαρμόσουν τη «θεωρία της αλλαγής» στις συγκεκριμένες πρακτικές, καταστάσεις και ανάγκες τους.
Η UNESCO θα παρακολουθεί την υλοποίηση αυτού του στόχου από τα 193 κράτη μέλη της. Μια πρώτη έκθεση προόδου έχει προγραμματιστεί για την COP27, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022 στην Αίγυπτο.
Η UNESCO και ο ωκεανός
Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών είναι ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τον ωκεανό.
Η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή (ΔΟΕ) της UNESCO, που ιδρύθηκε το 1960 και στην οποία συμμετείχαν 150 χώρες, συντονίζει παγκόσμια προγράμματα όπως η χαρτογράφηση των ωκεανών, η παρακολούθηση της υγείας των ωκεανών και η πρόληψη του κινδύνου από τσουνάμι, καθώς και πολλά επιστημονικά ερευνητικά έργα.
Ο οργανισμός είναι επίσης ο θεματοφύλακας μοναδικών ωκεάνιων τόπων, μέσω 232 αποθεμάτων θαλάσσιας βιόσφαιρας και 50 θαλάσσιων τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας.
Η UNESCO ηγείται της Δεκαετίας των Επιστημών των Ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (2021 έως 2030), η οποία φέτος θα διοργανώσει πολλές μεγάλες διεθνείς συνόδους κορυφής που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της κινητοποίησης σε αυτόν τον τομέα.