Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τη μοίρα της .
«Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης» τονίζεται .
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.
Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τη μοίρα της.
Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της, επισημαίνεται στα συμπεράσματα.
Επίσης, οι 27 της ΕΕ απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από τη Ρωσία να:
- παύσει αμέσως τις στρατιωτικές του ενέργειες
- αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία
- σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας
- σέβεται το διεθνές δίκαιο
- σταματά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την τραγική απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα. Στέκεται αλληλέγγυο με τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν πληγεί από αυτή την αδικαιολόγητη επίθεση.
Καλεί τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.
2:στοχεύουμε τον ενεργειακό τομέα,βασικό τομέα που ωφελεί ιδιαίτερα τη 🇷🇺
Η απαγόρευση των εξαγωγών μας θα πλήξει τον τομέα του πετρελαίου καθιστώντας αδύνατο για τη🇷🇺να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια της
3: απαγορεύουμε την πώληση αεροσκαφών & εξοπλισμού σε🇷🇺 αεροπορικές εταιρείες https://t.co/3KlERwWR1l
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺 (@EEAthina) February 25, 2022
2:στοχεύουμε τον ενεργειακό τομέα,βασικό τομέα που ωφελεί ιδιαίτερα τη 🇷🇺
Η απαγόρευση των εξαγωγών μας θα πλήξει τον τομέα του πετρελαίου καθιστώντας αδύνατο για τη🇷🇺να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια της
3: απαγορεύουμε την πώληση αεροσκαφών & εξοπλισμού σε🇷🇺 αεροπορικές εταιρείες https://t.co/3KlERwWR1l
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺 (@EEAthina) February 25, 2022
Τέταρτον, περιορίζουμε την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία, όπως ημιαγωγούς ή λογισμικό αιχμής.
Τέλος: βίζες.
Διπλωμάτες και συναφείς ομάδες και επιχειρηματίες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. https://t.co/jQbGljndzz
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺 (@EEAthina) February 25, 2022
Η ΕΕ καταδικάζει επίσης σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλεί να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Σημειώνεται ότι, η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοαποκαλούμενων αυτονομιστικών οντοτήτων της Ουκρανίας και στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών της, υιοθετώντας περιοριστικά μέτρα ως απάντηση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα προετοιμασία και έγκριση μιας περαιτέρω δέσμης ατομικών και οικονομικών κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία, ενώ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές οντότητες και να μην τις διευκολύνουν ή να τις βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο .
Η ΕΕ είναι ενωμένη όσον αφορά στην αλληλεγγύη της με την Ουκρανία και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης και μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών. Μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου 2016 από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεχίσει τον ισχυρό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, εντός του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προωθηθούν οι εργασίες για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Επιτροπή, ειδικότερα, να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.
Το 2014, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μια κίνηση που καταδικάστηκε έντονα από την ΕΕ. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, η Ρωσία είχε περισσότερα στρατιωτικά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να αναγνωρίσει τις μη κυβερνητικές περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές, πριν ξεκινήσει η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία .