Το euPOLIS προτείνει: Ξεκινήστε και κάντε καθημερινά plogging!

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο εξασκούν καθημερινά το plogging.

Είναι ένα σπορ που συνδυάζεται με τη συλλογή απορριμμάτων εν κινήσει. Εφευρέθηκε το 2016 στη Σουηδία και το ίδιο το όνομα δημιουργήθηκε από δύο λέξεις – «plocka upp» (ανύψωση) και «jogga» (τρέξιμο), αναφέρει το σερβικό εβδομαδιαίο περιοδικό Nova ekonomija.

Η ίδια η έννοια των οικολογικών αθλημάτων σχεδιάστηκε από τον Erik Ahlstrom, ο οποίος ανησυχούσε για τις τεράστιες ποσότητες (πλαστικών) απορριμμάτων που συνάντησε ενώ έτρεχε στα περίχωρα της πόλης. Σύντομα, αυτό έγινε κάτι πέρα ​​από τη Σουηδία.

Έτσι, τρέξτε, σκύψτε, μαζέψτε τα σκουπίδια, βάλτε τα σε μια σακούλα και προχωρήστε. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το plogging περιλαμβάνει τρεις δραστηριότητες που είναι χρήσιμες για τον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα καθαρίζουμε το περιβάλλον και βοηθάμε τα φυτά και τα ζώα των οποίων η επιβίωση κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό από την τεράστια συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων.

Ενώ πολλές πόλεις δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με τη συλλογή και τη διαχείριση των σκουπιδιών, στην πραγματικότητα έχουν. Όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών, υπάρχουν λόφοι από πλαστικό, και υπάρχουν μερικοί στα περίχωρα σχεδόν κάθε πόλης.Στη Σερβία, αυτό το είδος αθλήματος έγινε τάση πρόσφατα, και με ένα καλό σημείο: «Υπάρχει δουλειά για όλους γιατί μόνο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπορούν να μαζευτούν έως και 300 σακούλες γεμάτες σκουπίδια», αναφέρει το Belgrade Racing Club.

Το Plogging ήρθε στις ΗΠΑ το 2018. Πρώτα στο Τενεσί, τη Νέα Υόρκη και την Ινδιανάπολη, αλλά εξαπλώνεται επίσης σε όλη την Ευρώπη: Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία.

Ο Ripu Daman Beville, πιο γνωστός ως Plogman της Ινδίας, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που άρχισε να ασχολείται με το plogging. Από το 2018 μέχρι σήμερα, έχει διοργανώσει πάνω από 500 αγώνες σε περισσότερες από 80 πόλεις σε όλη την Ινδία. 

Αυτό το είδος αθλήματος γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα όταν ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, εντάχθηκε σε μία αποστολή.

Διαβάστε επίσης…

 

EUPOLIS… Ας φέρουμε τη φύση ξανά στις πόλεις

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ