Σε επίσημη εκδήλωση την Παρασκευή, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με έδρα την ΕΕ και την Ουκρανία υπέγραψαν κοινή δήλωση σχετικά με τις συντονισμένες προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν και να σταθεροποιήσουν οικονομικά προσιτές ή δωρεάν κλήσεις περιαγωγής και διεθνών κλήσεων μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας.
Η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν διευκολύνει αυτήν την κοινή δήλωση και χαιρετίζουν την υπογραφή της από 27 φορείς εκμετάλλευσης, με περισσότερους από αυτούς, στην ΕΕ και την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ομάδων σε ολόκληρη την ΕΕ, και της ένωσης που εκπροσωπεί πολλούς φορείς εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας (MVNO Europe).
Μετά από μια σειρά από αυθόρμητες εθελοντικές πρωτοβουλίες, η κοινή δήλωση στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο σταθερού πλαισίου για να βοηθήσει τους Ουκρανούς που έχουν εκτοπιστεί σε όλη την Ευρώπη να μείνουν σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους στην πατρίδα τους.
Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας έχει αναστατώσει τις ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών. Υπολογίζεται 4.2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, ιδίως στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, από όπου μετακινούνται σταδιακά σε άλλα κράτη μέλη.
Ενόψει αυτής της άμεσης και αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, είναι σημαντικό οι Ουκρανοί πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε προσιτή συνδεσιμότητα, ώστε να μπορούν να παραμένουν σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους και να μπορούν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες.
🇺🇦📱🇪🇺 Telecom operators based in #EU and #Ukraine agreed to secure & stabilise affordable or free #Roaming and international calls between EU and Ukraine.
To help Ukrainians in Europe to stay in touch with family, use Internet & access reliable information.#StandWithUkraine🇺🇦
— Digital EU 🇪🇺 (@DigitalEU) April 8, 2022
Η πρωτοβουλία πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων να αφαιρέσουν ή να μειωθούν τα τέλη διεθνών κλήσεων με την Ουκρανία και οι πρόσθετες χρεώσεις περιαγωγής για τους εκτοπισμένους στην Ευρώπη είναι επομένως πολύ ευπρόσδεκτη και θα πρέπει να τεθεί σε ευρύτερη και βιώσιμη βάση.
Η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη που ταιριάζει στην ψηφιακή εποχή, δήλωσε: «Η δυνατότητα να έχουμε επαφή με όσους μας αγαπούν και η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι σανίδα σωτηρίας σε περιόδους κρίσης.
Γι’ αυτό, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των τηλεπικοινωνιακών φορέων για τη διευκόλυνση της προσιτής συνδεσιμότητας κινητής τηλεφωνίας για άτομα που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο. Επίσης, ενθαρρύνουμε περισσότερα παρόμοια μέτρα που μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες».
Thierry Breton, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, είπε: «Σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πολλοί τηλεπικοινωνιακοί φορείς έχουν δείξει εξαιρετική αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Σήμερα κάνουν ένα επιπλέον σημαντικό βήμα. Χαιρετίζουμε την κοινή δήλωση ευρωπαίων και ουκρανικών φορέων εκμετάλλευσης για να διευκολύνουμε όσους υποφέρουν από τον πόλεμο του Κρεμλίνου να παραμείνουν συνδεδεμένοι.
Αυτή η δέσμευση θα καταστήσει δυνατή την όσο το δυνατόν ευρύτερη εφαρμογή εθελοντικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί σε όλη την Ευρώπη θα μπορούν να τηλεφωνούν στο σπίτι τους και οι άνθρωποι στην Ουκρανία θα μπορούν να τηλεφωνούν με αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό σε προσιτές συνθήκες».
Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον νέο κανονισμό περιαγωγής Angelika Winzig (ΕΛΚ,
Αυστρία), δήλωσε: «Χαιρετίζω το σημερινό σημαντικό βήμα προς την πραγματική δωρεάν περιαγωγή για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι κοινές μας προσπάθειές απέδωσαν καρπούς και ως εισηγήτρια για τον νέο κανονισμό περιαγωγής, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπορέσαμε να διευκολύνουμε αυτήν την κοινή δήλωση.
Μειώνοντας τα ανώτατα όρια χονδρικής, οι Ουκρανοί πάροχοι μπορούν να προσφέρουν πιο εύκολα δωρεάν περιαγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πελάτες τους, διευκολύνοντάς τους να παραμένουν σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο, δεν τους επιβαρύνεται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Ανυπομονώ να χτίσω πάνω σε αυτό».
Κοινή δράση από φορείς της ΕΕ και της Ουκρανίας
Οι φορείς εκμετάλλευσης δεσμεύονται να εφαρμόσουν εθελοντικά μέτρα και συγκεκριμένα να μειώσουν τις χρεώσεις χονδρικής για την περιαγωγή και άλλες χρεώσεις που χρεώνουν ο ένας τον άλλον για να επιτρέψουν τις διεθνείς κλήσεις με την Ουκρανία.
Αυτό θα ελαχιστοποιήσει το πρόσθετο κόστος τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ όσο και της Ουκρανίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να καλύψει το αντίστοιχο κόστος. Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί υπογράφοντες αυτής της δήλωσης δεσμεύονται να μεταφέρουν τα οφέλη των εθελοντικών μέτρων που εφαρμόζουν οι εταίροι τους στην ΕΕ στους τελικούς χρήστες.
Η κοινή δήλωση έχει ήδη υπογραφεί από 24 φορείς εκμετάλλευσης που εδρεύουν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολλών ομάδων σε όλη την ΕΕ, η ένωση που εκπροσωπεί πολλούς φορείς εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας (MVNO Europe) και τις 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με έδρα την Ουκρανία.
Μια λίστα είναι διαθέσιμη εδώ. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει επίσης διευκολυνθεί από τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, BEREC, και την εθνική ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας, NCEC.
Η ευρεία υποστήριξη θα επιτρέψει την επέκταση των εθελοντικών μέτρων για τη στήριξη της προσιτής συνδεσιμότητας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας και για να καταστούν πιο σταθερές και βιώσιμες για όσο διάστημα χρειάζεται.
Η δήλωση είναι ανοιχτή σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης που επιθυμούν να υπογράψουν ανά πάσα στιγμή, από σήμερα, και θα ισχύει για τρεις μήνες και θα επανεξεταστεί για να ληφθεί υπόψη η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, οι ανθρωπιστικοί στόχοι της και εάν άλλα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα από τις δημόσιες αρχές ή/και τη βιομηχανία θα ήταν καταλληλότερα. Η Επιτροπή, ο BEREC και το NCEC θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τα εθελοντικά μέτρα.
Άλλες ενέργειες που αναλαμβάνονται από τους φορείς εκμετάλλευσης
Οι υπογράφοντες αυτής της κοινής δήλωσης έχουν λάβει, από τις πρώτες ημέρες αυτής της κρίσης, πολλές ενέργειες για να διασφαλίσουν τη συνδεσιμότητα σε όλους τους τομείς.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με έδρα την ΕΕ έχουν διανείμει εκατομμύρια κάρτες SIM δωρεάν σε πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ένας μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός προσφύγων που χρησιμοποιούν τέτοιες κάρτες SIM επωφελούνται επίσης από δωρεάν διεθνείς κλήσεις προς την Ουκρανία.
Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ έχουν επίσης ενεργοποιήσει τη δωρεάν περιαγωγή και παρέχουν δωρεάν WiFi και χρέωση σε παραμεθόριες περιοχές ή καταφύγια. Παράλληλα, οι Ουκρανοί φορείς, που διατηρούν τη συνδεσιμότητα εντός της Ουκρανίας και με την Ουκρανία να λειτουργεί παρά τη στρατιωτική επιθετικότητα, από τις πρώτες μέρες αυτής της κρίσης έχουν εξασφαλίσει την εθνική περιαγωγή εντός της χώρας και προσφέρουν δωρεάν διεθνή περιαγωγή στους πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο.
Τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της επικοινωνίας
Παράλληλα, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να κάνουν χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για τη χρηματοδότηση δράσεων για την παροχή πρόσβασης στους πρόσφυγες σε βασικές υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες επικοινωνίας. Το ΕΚΤ, για παράδειγμα, μπορεί να χρηματοδοτήσει κουπόνια για πρόσφυγες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν συνδρομές κινητής επικοινωνίας (κάρτες SIM). Το ΕΤΠΑ μπορεί να υποστηρίξει την ασφαλή τοπική συνδεσιμότητα μέσω επενδύσεων σε υποδομές και σχετικό εξοπλισμό προς όφελος των προσφύγων.
Η Επιτροπή βεβαιώθηκε μέσω της Δράσης Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) ότι υπάρχει ευελιξία στους κανόνες του ΕΚΤ, του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους Απόρους (FEAD) ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία ανακατανομή της διαθέσιμης χρηματοδότησης υποστήριξη έκτακτης ανάγκης στο τρέχον πλαίσιο.
Αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα των εθελοντικών μέτρων, διατηρώντας διαχειρίσιμο το βάρος των ιδιωτικών ενδιαφερομένων τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από την Ουκρανία.