Αναδημοσίευση από cinea.ec.europa.eu
Από το 1992, αρκετά έργα LIFE έχουν προστατεύσει τις παράκτιες περιοχές, εστιάζοντας σε μέτρα όπως η δημιουργία οικοτόπων, ο έλεγχος των χωροκατακτητικών ειδών και η σύναψη συμφωνιών με τους ιδιοκτήτες γης.
Τα σχεδόν 68.000 χλμ. ακτογραμμής της Ευρώπης φιλοξενούν ποικίλες συνήθειες, όπως άνυδρους αμμόλοφους, λιβάδια με θαλάσσια χόρτα και υγρές λιμνοθάλασσες.
Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί, παραθαλάσσια πτηνά, θαλάσσιες χελώνες και άλλα άγρια ζώα μπορούν να βρεθούν σε αυτά τα ενδιαιτήματα. Όμως, ο ένας στους επτά πολίτες της ΕΕ που ζει κοντά στις ακτές και πολλές παράκτιες περιοχές προκαλεί ζημιές, ειδικά το καλοκαίρι.
Η ΕΕ επιθυμεί να αποκαταστήσει τις παράκτιες περιοχές μέσω μέτρων στις Οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα για το 2030 και μόλις την περασμένη εβδομάδα
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρωτοποριακές προτάσεις για την αποκατάσταση κάθε είδους κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και την επαναφορά της φύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Εθελοντισμός για την ακτή μας
Τα έργα LIFE συχνά συνεργάζονται με εθελοντές για εργασίες διατήρησης της φύσης. Ένα τέτοιο έργο είναι το LIFE Volunteer Escapes στην Πορτογαλία. Η ομάδα εκπαίδευσε 170 εθελοντές μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ESC) και εννέα πορτογαλικών οργανώσεων εταίρων, ενισχύοντας διάφορες παράκτιες περιοχές.
Για παράδειγμα, στην Praia Azul στο Torres Vedras, η ομάδα αφαίρεσε το ” hottentot fig” ένα χωροκατακτητικό είδος που κυριαρχεί στους αμμόλοφους και ανταγωνίζεται την εγγενή βλάστηση. Το έργο προσέφερε επίσης ευκαιρίες εργασίας αποκατάστασης της φύσης σε μακροχρόνια ανέργους.
Τέχνη και φύση ενωμένες
Στην Ιταλια η ομάδα έργου LIFE Redune αποκατέστησε πέντε ενδιαιτήματα κατά μήκος της ακτογραμμής του Βένετο. Διπλασίασαν επίσης τον πληθυσμό ενός απειλούμενου ανθοφόρου φυτού που ονομάζεται Stipa veneta. Έγιναν συμφωνίες με τουριστικούς φορείς και δήμους, που ενθάρρυναν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια υπεύθυνη στάση απέναντι στα δυϊκά οικοσυστήματα.
Για πρώτη φορά για το LIFE, το έργο παρουσιάστηκε σε μια έκθεση αρχιτεκτονικών έργων «Time Space Existence» στην Μπιενάλε της Βενετίας, όπου εμφανίζονταν αυτόχθονα φυτικά είδη τυπικά των βενετσιάνικων αμμόλοφων. Τα φυτά μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε έναν από τους χώρους του έργου μόλις τελείωσε η έκθεση.
Η ανθρώπινη επίδραση σε έναν όμορφο κόλπο
Περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος και κατοικία εξαιρετικής βιοποικιλότητας, ο κόλπος Aiguillon στη Γαλλία αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των ακτών, τη γεωργία, την οστρακοκαλλιέργεια και τον τουρισμό.
Η ομάδα πίσω από το LIFE Baie de l’Aiguillon αποκατέστησε σχεδόν 120 εκτάρια λασποτοπίων και διατήρησε πάνω από εννέα εκτάρια αμμόλοφων χάρη στους φράχτες και την ομαλή εγκατάσταση συρμάτων.
Τοποθέτησαν επίσης ένα εξασθενημένο προστατευτικό ανάχωμα στη θάλασσα, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση 10 εκταρίων αλυκών. Και δημοσίευσαν μια σύνοψη της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του για χρήση άλλων παρόμοιων οικοτόπων.
Το αμμώδες χώμα αναμορφώνεται
Το αμμώδες χώμα γεμάτο λουλούδια και πανίδα είναι ένα αξιοθέατο. Στη νότια Σουηδία, ωστόσο, αυτός ο βιότοπος έχει καταστραφεί από τη φύτευση, την υπερανάπτυξη, την καλλιέργεια και την υπερβόσκηση.
Η ομάδα SandLIFE αποκατέστησε 23 αμμώδεις τοποθεσίες Natura 2000 στις παράκτιες περιοχές Skåne, Halland και Kalmar. Καθάρισαν δασικές εκτάσεις, άνοιξαν περιοχές με γυμνή άμμο, αφαίρεσαν χωροκατακτητικά ξένα είδη και έκοψαν την ερείκη. Επίσης έστησαν περίφραξη και διοργάνωσαν εκδηλώσεις καύσης μαζί με κατοίκους. Η σαύρα της άμμου, ο ξυλοκόκκος, μεγάλη μπλε πεταλούδα και φυτά όπως το πουρνάρι και το άγριο θυμάρι έχουν κάνει μια ευπρόσδεκτη επιστροφή.
Προστασία των “Νησιών φραγμού”
Τα “Νησιά φραγμού” σχηματίζονται καθώς τα κύματα αποθέτουν επανειλημμένα ιζήματα παράλληλα με την ακτογραμμή. Είναι το σπίτι σε μοναδικά οικοσυστήματα που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η Ria Formosa στη νότια Πορτογαλία είναι ένα τέτοιο νησί. Το εν εξελίξει έργο LIFE Ilhas Barreira εντοπίζει απειλές για ορισμένα είδη θαλάσσιων πτηνών, όπως ο Γλάρος και η Μικρή Γλαρόνα εκεί. Η ομάδα εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο της αλιείας στο Shearwater των Βαλεαρίδων και βελτιώνουν την άμυνα των γκρίζων αμμόλοφων έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.