Χθες Δευτέρα έληξε η προθεσμία για τα κράτη μέλη της ΕΕ να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία για τις διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας.
Η Οδηγία παρέχει πιο εκτεταμένα και ενημερωμένα εργασιακά δικαιώματα και προστασία στους 182 εκατομμύρια εργαζομένους στην ΕΕ.
Με τους νέους κανόνες, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις συνθήκες εργασίας τους, για παράδειγμα όσον αφορά τις εργασίες και τον χρόνο εργασίας. Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να λαμβάνουν έγκαιρα και πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, όπως ο τόπος εργασίας και η αμοιβή.
Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη και συμβάλλει στη μετατροπή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σε απτή πραγματικότητα για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα εργασιακά δικαιώματα και η προστασία επεκτείνονται και ενημερώνονται στον νέο κόσμο της εργασίας
Με την οδηγία για τις διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας,
Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ θα έχουν το δικαίωμα:
Σε πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές πτυχές της δουλειάς τους
Να λαμβάνουν έγκαιρα και γραπτώς το όριο στη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου στην αρχή της εργασίας σε έξι μήνες
Να αναλάβουν άλλη δουλειά με άλλον εργοδότη· τυχόν περιορισμοί σε αυτό το δικαίωμα πρέπει να αιτιολογούνται με αντικειμενικούς λόγους
Να ενημερώνονται εκ των προτέρων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος για το πότε θα πρέπει να γίνουν εργασίες – ειδικά για εργαζόμενους με απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα εργασίας και εργασία κατ’ απαίτηση
Αποτελεσματικά μέτρα που αποτρέπουν την κατάχρηση της συμβατικής εργασίας μηδενικής ώρας
Να λάβουν γραπτή απάντηση σε αίτημα μεταφοράς σε άλλη πιο ασφαλή εργασία
Δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση σχετικά με την εργασία όπου ο εργοδότης έχει καθήκον να την παρέχει
Εκτιμάται ότι επιπλέον 2 έως 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε επισφαλείς και μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης, της προσωρινής και της κατ’ απαίτηση εργασίας, θα απολαμβάνουν πλέον δικαιώματα ενημέρωσης σχετικά με τις συνθήκες απασχόλησής τους και νέα προστασία, όπως το δικαίωμα σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στον χρόνο εργασίας τους.
Ταυτόχρονα, η Οδηγία σέβεται την ευελιξία της μη τυπικής απασχόλησης, διατηρώντας έτσι τα οφέλη της για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.
Η οδηγία θα ωφελήσει επίσης τους εργοδότες διασφαλίζοντας ότι η προστασία των εργαζομένων παραμένει σύμφωνη με τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές εργασίας, με τη μείωση των διοικητικών εμποδίων για τους εργοδότες, για παράδειγμα καθιστώντας δυνατή την ηλεκτρονική παροχή πληροφοριών και με τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των εργοδοτών στην ΕΕ, επιτρέποντας τον θεμιτό ανταγωνισμό με βάση το ίδιο ελάχιστο επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων.
Τα κράτη μέλη καλούνται να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι σήμερα. Σε ένα επόμενο βήμα, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την πληρότητα και τη συμμόρφωση των εθνικών μέτρων που κοινοποιούνται από κάθε κράτος μέλος και θα λάβει μέτρα εάν και όπου χρειάζεται.