Αναδημοσίευση από eupolis-project.eu
Παρά τις επιθετικές διαφημίσεις προϊόντων καθαρισμού του τύπου…. «σκοτώνει το 99% των μικροβίων», γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το να αφήνουμε λίγη σκόνη να καθίσει στις επιφάνειες του σπιτιού μας και τα μη αποστειρωμένα περιβάλλοντα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στα αλλεργιογόνα και ας το παραδεχτούμε μας δίνει περισσότερο χρόνο να κάνουμε άλλα πράγματα. Και αυτό είναι υγιές από μόνο του, σωματικά και ψυχικά.
Επιπλέον, ένας σχετικός αριθμός μελετών δείχνει τώρα ότι το να καλύπτονται τα χέρια σας από βρωμιά, ανθίζει την υγεία και την ευεξία σας!
Μη προώθηση της τεμπελιάς ή της έλλειψης καλών οικιακών συνηθειών, αλλά μάλλον λίγο άνοιγμα προς πιο υγιεινές και πιο φυσικές λύσεις: λίγη μαγειρική σόδα σε σκόνη αναμεμειγμένη με ξύδι κάνει θαύματα στις περισσότερες ευαίσθητες επιφάνειες που θέλετε προσεγμένες και λαμπερές και δεν βλάπτει το περιβάλλον σας (ή τα χέρια σας).
Επειδή, ας αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της έκπλυσης όλων αυτών των βαρέων χημικών στις αποχετεύσεις, κατευθείαν στη φύση και αφήνοντάς την στους μικροοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, για να τους αντιμετωπίσουν!
Αναζητήστε τα «χαρούμενα βακτήρια» σας
Εκτός από την τεράστια ρύπανση (όλων των ειδών) που πυροδοτεί ένα μεγάλο φάσμα σωματικών ασθενειών, οι σύγχρονες κοινωνίες αναγνωρίζουν διαφορετικές ψυχικές διαταραχές, ίσως πολύ συχνά αντιμετωπίζεται με βαριά φάρμακα.
Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας σήμερα που να μην γνωρίζει το Xanax, το Prozac και πολλά άλλα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά που είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αυξάνοντας τεχνητά τις «ορμόνες της ευτυχίας». Αλλά «όλα τα μαγικά έρχονται με ένα τίμημα», καθώς συνοδεύονται από αρκετές παρενέργειες.
Τι θα γινόταν αν η τιμή της βελτιωμένης ψυχικής υγείας θα μπορούσε να είναι πολύ προσιτή; Τι θα γινόταν αν θα μπορούσε να μας κοστίσει λίγο να λερωθούμε; Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μικροοργανισμούς στη βρωμιά μας προστατεύει κατά κάποιο τρόπο από το άγχος, την κατάθλιψη και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και ότι τα ολοένα και πιο στείρα αστικά περιβάλλοντα ευθύνονται εν μέρει για την αύξηση των ποσοστών ασθενειών που σχετίζονται με το στρες!
Ο Καθηγητής Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας Κρίστοφερ Λόουρυ έχει αφιερώσει την καριέρα του στην εξερεύνηση αυτών των άλλοτε αμφιλεγόμενων ιδεών, αλλά σήμερα όλο και περισσότεροι επιστήμονες και ιατροί κολλάνε μαζί με τις υποθέσεις του. «Καθώς οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν μεταναστεύσει σε αστικά περιβάλλοντα, έχουμε χάσει την επαφή με ένα πλήθος βακτηριακών ειδών που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυτό συμβάλλει στην πυροδότηση μιας επιδημίας φλεγμονωδών νόσων», είπε ο Lowry. «Θέλω να μάθω: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία;», αναφέρει το colorado.edu.
Ο Lowry ήταν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν άρχισε να ακούει ιστορίες για το Mycobacterium vaccae, έναν σπάνιο μικροοργανισμό που ανακαλύφθηκε στο έδαφος στις όχθες της λίμνης Kyoga στην Ουγκάντα. Οι επιστήμονες ήταν μπερδεμένοι από το γεγονός ότι όταν χορηγήθηκαν εμβόλια για την πρόληψη της φυματίωσης οι κάτοικοι της λίμνης αντιστάθηκαν στη φυματίωση καλύτερα από τους ανθρώπους που ζούσαν αλλού.
«Φάνηκε ότι αυτός ο μικροοργανισμός που ζει στο έδαφος είχε ισχυρές ανοσορυθμιστικές ιδιότητες που κατά κάποιο τρόπο κάνουν τα εμβόλια να λειτουργούν καλύτερα», είπε.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν ως συμπλήρωμα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σε διάφορα εμβόλια, με περιορισμένη επιτυχία. Αλλά μια δοκιμή σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έδωσε ένα περίεργο αποτέλεσμα: Ενώ εκείνοι που έλαβαν ένεση δεν έζησαν περισσότερο, η διάθεσή τους βελτιώθηκε.
Ο Lowry ξεκίνησε να μάθει γιατί…
Τον Απρίλιο του 2007, δημοσίευσε μια πρωτοποριακή μελέτη που δείχνει ότι όταν το παρασκεύασμα του M. vaccae εγχύθηκε σε ποντίκια, ενεργοποίησε εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν την αίσθηση
καλή χημική σεροτονίνη και άλλαξε τη συμπεριφορά των ζώων με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των αντικαταθλιπτικών.
Μια από τις μελέτες έδειξε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροτικό περιβάλλον, περιτριγυρισμένα από ζώα και σκόνη γεμάτη βακτήρια, μεγαλώνουν με πιο ανθεκτικό στο στρες ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως με χαμηλότερο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας από τους κατοίκους της πόλης χωρίς κατοικίδια.
Τα παιδιά που παίζουν με κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους μεγαλώνουν για να γίνουν πιο υγιή και πιο ανθεκτικά «Έχει ήδη τεκμηριωθεί πολύ καλά ότι η έκθεση σε κατοικίδια και αγροτικά περιβάλλοντα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης είναι ευεργετική όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου άσθματος και αλλεργιών αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο Lowry. «Αυτή η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι αυτές οι εκθέσεις είναι πιθανό να είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία».
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ενέσεις M. vaccae πριν από ένα αγχωτικό συμβάν θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα σύνδρομο τύπου «PTSD», αποτρέποντας την κολίτιδα που προκαλείται από το στρες και κάνοντάς τους να ενεργούν λιγότερο ανήσυχοι και φοβισμένοι όταν στρεσάρονται ξανά αργότερα. Ένας άλλος βρήκε ότι Μ.
Το vaccae έχει μια μακροχρόνια αντιφλεγμονώδη δράση στον εγκέφαλο. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η φλεγμονή του εγκεφάλου επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.
Έτσι, για να αποτρέψουμε και να απαλύνουμε το μελλοντικό στρες και το άγχος, μπορούμε απλά να τραβήξουμε τα μανίκια μας και να λερώσουμε τα χέρια μας: σκάβουμε, φτυάρι, φυτεύουμε, νερό,
καλλιεργήστε τη μικρή σας γλάστρα ή τους κήπους με ταράτσα και απολαύστε τόσο τη διαδικασία όσο και τους καρπούς της προσπάθειάς μας.
Ένα από τα κύρια προνόμια και τους στόχους των μεθοδολογιών σχεδιασμού euPOLIS είναι η εφαρμογή των κάθετων εκμεταλλεύσεων σε αστικά περιβάλλοντα που όχι μόνο θα ενίσχυαν τις συνθήκες μικροκλίματος, αλλά θα μείωναν τη μεταφορά τροφίμων, τη συσκευασία και συνεπώς το κόστος, αλλά θα μπορούσε επίσης να εμπλέξει τους πολίτες σε μια αναζήτηση αυτού του «χαρούμενου βακτηρίου».