«Τα ακραία και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, οι έντονες ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι μαινόμενες δασικές πυρκαγιές μας δείχνουν, ξανά και ξανά, τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους. Σε περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και εκτίθενται σε ακραίους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα», αναφέρει η τελευταία έκθεση «Προστατεύοντας τους ανθρώπους και τον πλανήτη» του εταίρου euPOLIS CDP.
Η νέα τους αναφορά, “Προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη”, χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα δεδομένα για να υπογραμμίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πόλεις από την κλιματική αλλαγή – από τους ανθρώπους που επηρεάζονται έως τους κρίσιμους πόρους που απειλούνται – και καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη οι πόλεις να θέτουν τους ανθρώπους στο επίκεντρο της δράσης τους για το κλίμα.
Η συντριπτική κλίμακα της κλιματικής κρίσης είναι σαφής και μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Τα τελευταία δεδομένα προέρχονται από τις απαντήσεις των πόλεων στο CDP-ICLEI Track το 2022 και δείχνουν ότι το 80% των πόλεων αντιμετωπίζει σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους, από υπερβολική ζέστη έως πλημμύρες, και για σχεδόν μία στις τρεις πόλεις (28%) απειλούν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού τους. Επιπλέον, το ένα τέταρτο των πόλεων (25%) αντιμετωπίζει κίνδυνο υψηλού κινδύνου, όπως η υπερβολική ζέστη, που αναμένεται να αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα έως το 2025.
Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι πόλεις που αναλαμβάνουν δράση με επίκεντρο τον άνθρωπο – όπου οι ανάγκες και οι εμπειρίες των ανθρώπων, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, λαμβάνονται υπόψη από την αξιολόγηση έως τον καθορισμό στόχων έως την εφαρμογή – βλέπουν πολλαπλά κοινωνικά, οικονομικά,
και περιβαλλοντικά οφέλη εκτός από τη μείωση των εκπομπών. Αυτά τα επιπλέον οφέλη περιλαμβάνουν βελτιωμένη υγεία, περισσότερες θέσεις εργασίας, ενισχυμένη κοινωνική ένταξη και αυξημένη βιοποικιλότητα.
Οι πόλεις που αναλαμβάνουν κλιματικές δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο εντόπισαν επταπλάσια οφέλη από τις κλιματικές δράσεις σε σχέση με άλλες πόλεις.
Όλα αυτά τα οφέλη κάνουν τις πόλεις πιο υγιείς, πιο χαρούμενες και με χωρίς αποκλεισμούς μέρη για να ζεις, να εργάζεσαι και να επενδύεις.
Το 85% των πόλεων που αναλαμβάνουν δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο ανέφεραν οφέλη για τη δημόσια υγεία (π.χ. καλύτερη ποιότητα αέρα, σωματική και ψυχική υγεία) από τη δράση για το κλίμα.
Το 85% αυτών των πόλεων εντόπισε κοινωνικά οφέλη (π.χ. αυξημένη ασφάλεια τροφίμων και νερού,
καλύτερη προστασία για τους ευάλωτους πληθυσμούς)
Το 84% αυτών των πόλεων είδε οικονομικά οφέλη (π.χ. μειωμένο κόστος, μεγαλύτερη επιχειρηματική καινοτομία και βελτιωμένη παραγωγικότητα).
Οι πόλεις που αναλαμβάνουν δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να συνειδητοποιήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας ως συν-όφελος της δράσης για το κλίμα
Το 75% αυτών των πόλεων ανέφερε περιβαλλοντικά οφέλη (π .σολ. περισσότερος χώρος πρασίνου στην πόλη, βελτιωμένη ποιότητα νερού και εδάφους)
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πόλεις σε θέση να υιοθετήσουν μια προσέγγιση με επίκεντρο τον άνθρωπο, και επομένως χρειάζεται μια αλλαγή στην προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με αυξημένη υποστήριξη και επενδύσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα.
Με τους ανθρώπους στο μέτωπο και στο επίκεντρο των πολιτικών, η δράση για το κλίμα θα αποκομίσει ακόμη περισσότερα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, δημιουργώντας παράλληλα ένα πιο βιώσιμο, ασφαλές μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.