Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έληξε η προθεσμία για τη μεταφορά από τα κράτη μέλη της νέας νομοθεσίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο εθνικό τους δίκαιο.
Η νέα οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύει τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή, αποφέροντας απτά οφέλη στους πολίτες, τους δημιουργικούς τομείς, τον Τύπο, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς και τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ταυτόχρονα, η νέα οδηγία για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα θα καταστήσει ευκολότερη στους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς τη διασυνοριακή διάθεση ορισμένων προγραμμάτων στις επιγραμμικές υπηρεσίες τους.
Επιπλέον, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με το άρθρο 17 της νέας οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες προβλέπουν νέους κανόνες για τις πλατφόρμες ανταλλαγής περιεχομένου.
Οι δύο οδηγίες, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019, αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και στην παροχή της δυνατότητας σε καταναλωτές και δημιουργούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ψηφιακό κόσμο, όπου οι υπηρεσίες συνεχούς ροής μουσικής, οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών βίντεο κατά παραγγελία, τα δορυφορικά δίκτυα και τα δίκτυα IPTV, οι φορείς συγκέντρωσης ειδήσεων και οι πλατφόρμες περιεχομένου που αναφορτώνεται από χρήστες έχουν καταστεί οι κύριες πύλες εισόδου πρόσβασης σε δημιουργικά έργα και δημοσιογραφικά άρθρα.
Η νέα νομοθεσία θα τονώσει τη δημιουργία και τη διάδοση περισσότερου περιεχομένου υψηλής αξίας και θα επιτρέψει περισσότερες ψηφιακές χρήσεις σε βασικούς τομείς της κοινωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα. Με τη μεταφορά της σε εθνικό επίπεδο, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ μπορούν να αρχίσουν να επωφελούνται από αυτή.
Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε σχετικά: «Η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η οδηγία για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα θα επιτρέψουν τη διάθεση περισσότερου περιεχομένου σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι δημιουργοί θα λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή για το έργο τους και οι χρήστες θα μπορούν να βασίζονται σε σαφείς κανόνες που θα προστατεύουν την ελευθερία του λόγου. Με τη μεταφορά των δύο οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, όλοι θα επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στον μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου και των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και σε διασυνοριακό επίπεδο.»
Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε: «Με τη νέα νομοθεσία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η Ευρώπη καθόρισε ένα πρότυπο για τη χρήση δημιουργικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Η νέα νομοθεσία διασφαλίζει ότι οι δημιουργοί αμείβονται δίκαια στον ψηφιακό χώρο, ενώ παράλληλα προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αξία στις δημοκρατίες μας. Δείχνει την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό που είναι παράνομο εκτός διαδικτύου είναι παράνομο και στο διαδίκτυο.
Ειδικότερα, οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το άρθρο 17 θα συμβάλουν στην προώθηση της αγοράς χορήγησης αδειών προς όφελος τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την αυξημένη ασφάλεια δικαίου κατά την αναφόρτωση του περιεχομένου τους στο διαδίκτυο.»
Νέα οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά προβλέπει νέα νομοθεσία για τη διασφάλιση δικαιότερων αμοιβών για δημιουργούς και κατόχους δικαιωμάτων, εκδότες Τύπου και δημοσιογράφους, ιδίως όταν τα έργα τους χρησιμοποιούνται επιγραμμικά, και αυξάνει τη διαφάνεια στις σχέσεις τους με τις επιγραμμικές πλατφόρμες.
Περιλαμβάνει επίσης νέες εγγυήσεις για την πλήρη προστασία της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών της ΕΕ στο διαδίκτυο, οι οποίοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν νόμιμα το περιεχόμενό τους.
Επίσης, η νέα νομοθεσία δημιουργεί περαιτέρω ευκαιρίες για τη χρήση υλικού που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο και σε διασυνοριακό επίπεδο για σκοπούς εκπαίδευσης, έρευνας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Tο άρθρο 17 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το άρθρο 17 της νέας οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν ως στόχο να στηρίξουν σε όλα τα κράτη μέλη τη συνεκτική εφαρμογή αυτής της σημαντικής διάταξης της νέας νομοθεσίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το άρθρο 17 προβλέπει ότι οι πάροχοι επιγραμμικών υπηρεσιών ανταλλαγής περιεχομένου πρέπει να λαμβάνουν άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων για το περιεχόμενο που αναφορτώνεται στον ιστότοπό τους. Εάν δεν χορηγηθεί άδεια, πρέπει να λάβουν μέτρα για την αποφυγή μη εξουσιοδοτημένων αναφορτώσεων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν πρακτικές ενδείξεις σχετικά με τις κύριες διατάξεις του άρθρου 17, βοηθώντας τους παράγοντες της αγοράς να συμμορφωθούν καλύτερα με τις εθνικές νομοθεσίες κατά την εφαρμογή τους.
Οι κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις που συγκεντρώθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη, τα οποία συμμετείχαν στις συναντήσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή για να συζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για τη συνεργασία μεταξύ επιγραμμικών πλατφορμών ανταλλαγής περιεχομένου και κατόχων δικαιωμάτων.
Νέα οδηγία για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα
Η νέα νομοθεσία που θεσπίζει η οδηγία για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα διασφαλίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευρύτερη επιλογή προγραμμάτων επιγραμμικά και διασυνοριακά.
Η οδηγία διευκολύνει τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να καταστήσουν ορισμένα προγράμματα διαθέσιμα στις ζωντανές τηλεοπτικές τους υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες ετεροχρονισμένης μετάδοσης σε όλα τα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι δημιουργοί αμείβονται επαρκώς για τη χρήση του περιεχομένου τους. Επίσης, απλοποιεί τη διανομή περισσότερων ραδιοτηλεοπτικών καναλιών από τις υπηρεσίες αναμετάδοσης.
Ιστορικό
Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η καταλληλότητά της για την ψηφιακή εποχή. Οι οδηγίες εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2019.
Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τους νόμους τους για τη μεταφορά των δύο οδηγιών στο εθνικό δίκαιο. Η Επιτροπή θα αναλύσει τα κείμενα μετά την κοινοποίησή τους.
Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το άρθρο 17 της οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αποσκοπούν στην υποστήριξη των κρατών μελών κατά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση προστατευόμενου περιεχομένου από παρόχους επιγραμμικών υπηρεσιών ανταλλαγής περιεχομένου και στην προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς χορήγησης αδειών μεταξύ των κατόχων δικαιωμάτων και των παρόχων επιγραμμικών υπηρεσιών ανταλλαγής περιεχομένου, διασφαλίζοντας την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών και των κατόχων δικαιωμάτων.
Προκειμένου να παράσχει στα κράτη μέλη τη βέλτιστη καθοδήγηση, η Επιτροπή διοργάνωσε διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να συζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για τη συνεργασία μεταξύ των επιγραμμικών πλατφορμών ανταλλαγής περιεχομένου και των κατόχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο οποίος διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, συγκέντρωσε εκπροσώπους των δικαιούχων, των παρόχων επιγραμμικών υπηρεσιών ανταλλαγής περιεχομένου, των καταναλωτών, των χρηστών και των οργανώσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και να συζητηθούν πιθανές πρακτικές λύσεις για την εφαρμογή του άρθρου 17.
Για να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Επιτροπή διεξήγαγε στοχευμένη γραπτή διαβούλευση μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2020. Τα διάφορα στοιχεία των κατευθυντήριων γραμμών συζητήθηκαν επίσης με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιτροπής επαφών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μετά τη διαβούλευση του προηγουμένου καλοκαιριού.