Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε -σήμερα Πέμπτη- μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την οδηγία για τα μέτρα διαφάνειας των αμοιβών.
Η πρωτοβουλία ήταν ένα σημαντικό στοιχείο των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών του Προέδρου von der Leyen και η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της στις 4 Μαρτίου 2021.
Οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματική επιβολή της αρχής της ίσης αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τα θύματα των μισθολογικών διακρίσεων.
Βασικά στοιχεία της οδηγίας για τη διαφάνεια των αμοιβών
Μέτρα διαφάνειας πληρωμής Διαφάνεια πληρωμής για εργασία- άτομα που αναζητούν – Οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αρχικό επίπεδο αμοιβής ή το εύρος του στην ειδοποίηση κενής θέσης εργασίας ή πριν από τη συνέντευξη για δουλειά. Οι εργοδότες δεν θα επιτρέπεται να ρωτούν τους υποψήφιους εργαζόμενους για το μισθολογικό τους ιστορικό.
Δικαίωμα ενημέρωσης για τους εργαζόμενους – Οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες από τον εργοδότη τους για το ατομικό επίπεδο αμοιβής τους και για τα μέσα επίπεδα αμοιβής, κατανεμημένα ανά φύλο, για κατηγορίες εργαζομένων που κάνουν την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Το δικαίωμα αυτό θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρείας.
👩Women &👨men deserve equal pay💶for equal work/ work of equal value.
Transparency is key to making sure this becomes a reality in the 🇪🇺#UnionOfEquality
🙂We welcome political agreement on new EU rules for #PayTransparency.
➡️https://t.co/DvFnomJvjS pic.twitter.com/9sB9AgMXMF
— EU Justice (@EU_Justice) December 15, 2022
Αναφορά για τη διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων – Οι εργοδότες με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους θα πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών εργαζομένων. Σε ένα πρώτο στάδιο, οι εργοδότες με τουλάχιστον 250 εργαζόμενους θα αναφέρουν κάθε χρόνο και οι εργοδότες με μεταξύ 150 και 249 εργαζομένους θα αναφέρουν κάθε τρία χρόνια.
Από πέντε χρόνια μετά τη μεταφορά της οδηγίας, οι εργοδότες με 100 έως 149 εργαζομένους θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν έκθεση κάθε τρία χρόνια.
Κοινή εκτίμηση αμοιβών – Όταν η αναφορά αμοιβών αποκαλύπτει διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων τουλάχιστον 5% και όταν ο εργοδότης δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διαφορά βάσει αντικειμενικών παραγόντων ουδέτερου φύλου, Οι εργοδότες θα πρέπει να προβούν σε εκτίμηση αμοιβών, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα θύματα μισθολογικών διακρίσεων:
Αποζημίωση για εργαζομένους – οι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου μπορούν να λάβουν αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ανάκτησης των καθυστερούμενων αποδοχών και των σχετικών μπόνους ή πληρωμών σε είδος.
Βάρος απόδειξης για τον εργοδότη – όταν ο εργοδότης δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις διαφάνειας, θα εναπόκειται στον εργοδότη και όχι στον εργαζόμενο να αποδείξει ότι δεν υπήρξε διάκριση σε σχέση με τις αμοιβές.
Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν πρόστιμα – Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβάσεις του κανόνα της ίσης αμοιβής, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων. Οι φορείς ισότητας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μπορούν να ενεργούν σε νομικές ή διοικητικές διαδικασίες για λογαριασμό των εργαζομένων.
Επόμενα βήματα
Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υπόκειται πλέον σε επίσημη έγκριση από τους συννομοθέτες. Μόλις συμφωνηθεί η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα και τα κράτη μέλη θα χρειαστεί στη συνέχεια να μεταφέρουν τα νέα στοιχεία της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο εντός τριών ετών.