Σε αυτό το εγχειρίδιο, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ συγκεντρώνει επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι μπορούν να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν ώστε να παρέχουν ασφάλεια στο κοινό.
Το «Security by Design: Προστασία των δημόσιων χώρων από τρομοκρατικές επιθέσεις» εισάγει την έννοια και την πρακτική εφαρμογή της ασφάλειας κτιρίων στο σχεδιασμό και τον επανασχεδιασμό των δημόσιων χώρων. Το κάνει παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου τρομοκρατίας, τον σχεδιασμό και τη διαχείριση έργων. Προτείνει καινοτόμες τεχνικές λύσεις για την προστασία των δημόσιων χώρων από τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η ασφάλεια από το σχεδιασμό βασίζεται στις αρχές της αναλογικότητας, της πολυλειτουργικότητας, της βιωσιμότητας, της προσβασιμότητας και της αισθητικής και είναι το εντελώς αντίθετο από τη δημιουργία αστικών φρουρίων.
Οι δημόσιοι χώροι είναι ευάλωτοι επειδή είναι ανοιχτοί, εύκολα προσβάσιμοι και προσελκύουν μεγάλο αριθμό ατόμων. Συχνά αναφέρονται ως «soft targets». Η ευπάθειά τους έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως στερούνται εξειδικευμένων προστατευτικών μέτρων και στη συνέχεια μπορούν να γίνουν στόχοι από τρομοκράτες χρησιμοποιώντας απλές τακτικές.
Τέτοιοι στόχοι επιλέγονται συχνά από τρομοκράτες που είναι πρόθυμοι να μεγιστοποιήσουν τις απώλειες, να επιτύχουν κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και να προκαλέσουν φόβο στον πληθυσμό.
Ανεξάρτητα από τη σπανιότητα τέτοιων επιθέσεων, ο ψυχολογικός, οικονομικός και πολιτικός αντίκτυπός τους στην κοινωνία μπορεί να είναι δυσανάλογα υψηλός. Τα τελευταία χρόνια, δημόσιοι χώροι όπως εμπορικά κέντρα, αγορές, τόποι λατρείας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι χώροι διασκέδασης έχουν γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη.
Το σχέδιο δράσης για την υποστήριξη της προστασίας των δημόσιων χώρων καθορίζει έναν συγκεκριμένο κατάλογο μέτρων για να ανοίξει ο δρόμος για αποτελεσματική συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ για την προστασία των δημόσιων χώρων, ενώ το 2020 η Ατζέντα για την Αντιτρομοκρατία επικεντρώθηκε στην υποστήριξη των κρατών μελών για την καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη, προστασία και αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών.
Στην Αντιτρομοκρατική Ατζέντα, το βιβλίο αναφέρεται ως εικονικό αρχιτεκτονικό βιβλίο για τον αστικό σχεδιασμό, που μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να ενσωματώσουν πτυχές ασφάλειας στο σχεδιασμό ή την ανακαίνιση των δημόσιων χώρων.
Αν και το εγχειρίδιο δεν είναι νομικά δεσμευτικό, περιέχει σχετικές πληροφορίες και συμβουλές ειδικών. Σκοπός του είναι να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πρακτικών ανησυχιών σχετικά με την ενσωμάτωση μέτρων ασφαλείας για ομάδες έργου, χειριστές ασφάλειας, πολεοδόμοι και οποιονδήποτε εμπλέκεται σε έργα δημόσιου χώρου.
Θα βοηθήσει τους αναγνώστες να απαντήσουν σε ερωτήσεις εάν και, εάν ναι, σε ποιο βαθμό μπορεί να επιθυμούν να εφαρμόσουν προστατευτικές λύσεις μέσω του σχεδιασμού.
Μπορείτε να διαβάσετε το εγχειρίδιο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να κάνετε τους δημόσιους χώρους όχι μόνο ασφαλέστερους αλλά και πολυλειτουργικούς, βιώσιμους, όμορφο και προσιτό για όλους.