Αξιοποιώντας 15 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Erasmus+ έχουν σχεδιαστεί 11 έργα που θα προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς -σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους- ευκαιρίες μάθησης και θα περιλαμβάνουν κινητικότητα, πλατφόρμες μάθησης και επαγγελματικές κοινότητες.
Στόχοι των Ακαδημιών Εκπαιδευτικών Erasmus+
Ο γενικός στόχος αυτής της δράσης είναι η δημιουργία ευρωπαϊκών συμπράξεων παρόχων εκπαίδευσης και κατάρτισης εκπαιδευτικών και η ίδρυση Ακαδημιών Εκπαιδευτικών Erasmus+ που θα αναπτύξουν μια ευρωπαϊκή και διεθνή προοπτική στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
Αυτές οι Ακαδημίες θα αγκαλιάσουν την πολυγλωσσία, τη γλωσσική ευαισθητοποίηση και την πολιτισμική πολυμορφία, θα αναπτύξουν την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ στην εκπαιδευτική πολιτική και θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.
Οι Ακαδημίες Εκπαιδευτικών Erasmus+ θα βοηθήσουν στη χάραξη εθνικής και περιφερειακής πολιτικής και στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και την υποστήριξη των σχολείων.
Θα βασιστούν στις καινοτομίες και στην αποτελεσματική πρακτική που υπάρχει στο πλαίσιο της εθνικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών και της ευρωπαϊκής συνεργασίας και θα τις αναπτύξουν περαιτέρω.
Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διάδοση και αξιοποίηση της αποτελεσματικής πρακτικής μεταξύ των χωρών και των παρόχων εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, καθώς και στη διασφάλιση της ανατροφοδότησης και του αντίκτυπου επίσης σε επίπεδο πολιτικής.
Οι στόχοι
Οι Ακαδημίες Εκπαιδευτικών Erasmus+ θα ικανοποιήσουν τους ακόλουθους στόχους:
- Συμβολή στη βελτίωση των πολιτικών και των πρακτικών εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη δημιουργώντας δίκτυα και κοινότητες πρακτικής για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών που φέρνουν σε επαφή παρόχους αρχικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών (προϋπηρεσιακή εκπαίδευση για μελλοντικούς εκπαιδευτικούς) και παρόχους συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης (ενδουπηρεσίας) , άλλοι σχετικοί παράγοντες, όπως ενώσεις εκπαιδευτικών, υπουργεία και ενδιαφερόμενοι φορείς, για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν στρατηγικές και προγράμματα επαγγελματικής μάθησης που να είναι αποτελεσματικά, προσβάσιμα και να μεταφερθούν σε άλλα πλαίσια.
- Ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης και διεθνοποίησης της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών μέσω καινοτόμου και πρακτικής συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και δασκάλους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με ανταλλαγή εμπειριών για την περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη. Αυτή η συνεργασία θα αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η μάθηση στον ψηφιακό κόσμο, η βιωσιμότητα, η ισότητα και η ένταξη, προσφέροντας επίσης σε εκπαιδευτικούς μαθήματα, ενότητες και άλλες ευκαιρίες μάθησης για αυτά τα θέματα.
- Αναπτύξτε και δοκιμάστε από κοινού διαφορετικά μοντέλα κινητικότητας (εικονική, φυσική και μικτή) στην αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και ως μέρος της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και ο αριθμός της κινητικότητας καθώς και να γίνει η κινητικότητα αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών παροχή στην Ευρώπη.
- Ανάπτυξη βιώσιμης συνεργασίας μεταξύ παρόχων εκπαίδευσης εκπαιδευτικών με αντίκτυπο στην ποιότητα της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και με σκοπό την ενημέρωση των πολιτικών εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ δήλωσε τα εξής: «Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι από τα επαγγέλματα που αλλάζουν τον κόσμο. Καθώς η κοινωνία μας αλλάζει, το ίδιο ισχύει και για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Δεν μπορούμε να διδάξουμε νέες δεξιότητες χωρίς να προσαρμόσουμε τον τρόπο διδασκαλίας.
Θέλουμε οι Ακαδημίες Εκπαιδευτικών Erasmus+ να καταστούν κοινότητες πρακτικής άσκησης και πάροχοι δια βίου μάθησης για εκπαιδευτικούς και από εκπαιδευτικούς. Οι Ακαδημίες Εκπαιδευτικών θα πρέπει επίσης να κάνουν τους εκπαιδευτικούς να αισθάνονται μεγαλύτερη στήριξη και εκτίμηση, αλλά και ικανοποίηση από τη σταδιοδρομία τους.
Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, ιδίως τη στιγμή που πολλά κράτη μέλη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν ελλείψεις εκπαιδευτικών.»
Ευρωπαϊκές συμπράξεις παρόχων κατάρτισης εκπαιδευτικών
Οι Ακαδημίες ΕκπαιδευτικώνErasmus+ είναι ευρωπαϊκές συμπράξεις παρόχων κατάρτισης εκπαιδευτικών που θα προσδώσουν ευρωπαϊκή και διεθνή προοπτική στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
Οι ακαδημίες αυτές θα ενστερνιστούν την πολυγλωσσία, τη γλωσσική ευαισθητοποίηση και την πολιτιστική πολυμορφία, θα αναπτύξουν την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ στην εκπαιδευτική πολιτική και θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.
Τα πρώτα επιλεγέντα έργα περιλαμβάνουν 182 οργανισμούς από 23 χώρες. Από τους 182 συμμετέχοντες οργανισμούς, 43 είναι πάροχοι αρχικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, 24 είναι πάροχοι συνεχούς επαγγελματικής εξέλιξης, 47 είναι σχολές πρακτικής κατάρτισης και 68 αντιπροσωπεύουν άλλους οργανισμούς που ειδικεύονται στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ή/και φορείς που καθορίζουν πρότυπα, προσόντα ή τη διασφάλιση της ποιότητας για την εκπαίδευση ή την έρευνα των εκπαιδευτικών.
Oλοκληρωμένο σύνολο δραστηριοτήτων
Κάθε Ακαδημία Εκπαιδευτικών Erasmus θα εφαρμόζει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σύνολο δραστηριοτήτων, όπως:
- Συνεργαστείτε και δημιουργήστε δίκτυα και κοινότητες πρακτικής με παρόχους εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, ενώσεις εκπαιδευτικών, δημόσιους οργανισμούς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών και άλλους σχετικούς παράγοντες για τη δημιουργία καινοτόμων στρατηγικών και προγραμμάτων για αρχική και συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη για δασκάλους και σχολεία.
- Αναπτύξτε και παραδώστε κοινές, καινοτόμες και αποτελεσματικές ενότητες μάθησης για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και για τις ικανότητες των εκπαιδευτικών σε προκλητικά και/ή νέα παιδαγωγικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα αντιμετωπίζουν τις ξεχωριστές ανάγκες των σπουδαστών εκπαιδευτικών (ως μέρος της αρχικής τους εκπαίδευσης) και των υπηρετούντων εκπαιδευτικών (ως μέρος της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης).
- Ανάπτυξη κοινής προσφοράς μάθησης με ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση που περιλαμβάνει δραστηριότητες κινητικότητας σε όλες τις μορφές της, ίδρυση, για παράδειγμα θερινών σχολείων, επισκέψεις μελέτης για μαθητές και δασκάλους, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημιουπόλεων, φυσικών και εικονικών.
- Προσδιορισμός αποτελεσματικών τρόπων για την άρση των εμποδίων στην κινητικότητα και προσδιορισμός συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών διευθετήσεων και της αναγνώρισης της μάθησης, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός και η ποιότητα της κινητικότητας και να συμπεριληφθεί ως αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς αρχικής και συνεχούς μάθησης για τους εκπαιδευτικούς.
- Συμμετοχή σχολείων και ειδικότερα σχολείων κατάρτισης ώστε να πειραματιστούν και να μοιραστούν καινοτόμους νέους τρόπους διδασκαλίας (συμπεριλαμβανομένων των εξ αποστάσεως και μικτών προσεγγίσεων διδασκαλίας και μάθησης).
- Αναλάβετε, σύμφωνα με τους στόχους αυτής της πρόσκλησης, μελέτες, έρευνες ή/και έρευνες ή συλλογές αποτελεσματικών πρακτικών για την παραγωγή περιλήψεων, εγγράφων συζήτησης, συστάσεων κ.λπ. για την τόνωση της συζήτησης και την ενημέρωση πολιτικών για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
- Προωθήστε και δώστε προτίμηση στα υπάρχοντα εργαλεία Erasmus+, όπως το eTwinning και το School Education Gateway , για εικονική κινητικότητα, συνεργασία, επικοινωνία για δοκιμές και κοινή χρήση αποτελεσμάτων.
Μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για περισσότερα έργα στο πλαίσιο των Ακαδημιών Εκπαιδευτικών Erasmus+ θα διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2022.