Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (30/7), η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων GRETA ενώνεται με τη Διευθυντική Ομάδα Συντονισμού κατά της Εμπορίας Ανθρώπων ICAT καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμπεριλάβουν και τα θύματα του trafficking σε όλες τις δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων βάζει την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων στο επίκεντρο της δράσης της. Η διασφάλιση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας είναι στην πρώτη γραμμή στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πτυχές του έργου της GRETA.
«Η GRETA τονίζει ότι η παροχή έγκαιρης και αποτελεσματικής βοήθειας στα θύματα της εμπορίας είναι απαραίτητη για να τους ενθαρρύνει να ξεφύγουν από τους εμπόρους και να διασφαλίσουν την ανάκαμψη και την κοινωνική ένταξή τους», δήλωσε η Helga Gayer, Πρόεδρος της GRETA. «Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στα θύματα εμπορίας ανθρώπων να διαδραματίσουν ρόλο σε ποινικές διαδικασίες κατά των διακινητών, εάν το επιθυμούν, και να λάβουν αποζημίωση. Τα μέτρα για τη βελτίωση της υποστήριξης πρέπει να περιλαμβάνουν διαβούλευση με τα θύματα και τους επιζώντες της εμπορίας ανθρώπων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες τους. ”
Η παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης από την GRETA παρέχει παραδείγματα έργων που καλύπτουν τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες παρέμβασης, εξειδικευμένη στέγαση και επαγγελματική κατάρτιση.
Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδραματίζουν συχνά σημαντικό ρόλο από αυτή την άποψη, δίνοντας φωνή στα θύματα εμπορίας και την ευκαιρία να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την προστασία άλλων προσώπων.
Η διαδικασία παρακολούθησης της GRETA επιδιώκει να ενσωματώσει την προοπτική των θυμάτων μέσω της ανταλλαγής με την κοινωνία των πολιτών και της διαβούλευσης με τα θύματα και τους επιζώντες της εμπορίας κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη χώρα.
Η GRETA υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση, τα συμβαλλόμενα κράτη υποχρεούνται να εντοπίζουν τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και να λαμβάνουν μέτρα για να τους βοηθήσουν στη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική τους ανάκαμψη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφάλειας και προστασίας.
Η αποτελεσματικότητα αυτών των διατάξεων μπορεί να ενισχυθεί με τη συμπερίληψη των θυμάτων στη διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικής. Η Σύμβαση υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών σε πολλές από τις διατάξεις της, ιδίως όσον αφορά τα μέτρα βοήθειας και την υποστήριξη των θυμάτων, με τη συγκατάθεσή τους, κατά τη διάρκεια ποινικής διαδικασίας.
Η GRETA σημειώνει επίσης ότι η διαδικασία ανάκαμψης και επιτυχημένης κοινωνικής ένταξης μετά από μια εμπειρία διακίνησης μπορεί να είναι χρονοβόρα και περίπλοκη. Η εξαθλίωση σπρώχνει τα θύματα πίσω στα χέρια των διακινητών.
Συνεπώς, τα θύματα εμπορίας χρειάζονται πρόσβαση σε κατάλληλα και βιώσιμα καταλύματα και συνεχή παροχή ειδικής υποστήριξης και φροντίδας. Τα κράτη πρέπει να λάβουν μέτρα για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης των θυμάτων και των επιζώντων της εμπορίας και να επιτρέψουν ένα λογικό και βιώσιμο βιοτικό επίπεδο, αποτρέποντας έτσι τη μελλοντική εμπορία.
Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεικονίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των θυμάτων εμπορίας να δικαιώσουν τα δικαιώματά τους
Διαβάστε περισσότερα εδώ: Εμπορία ανθρώπων / Δουλεία και καταναγκαστική εργασία