Αυτή η Έκθεση Τεχνολογικής Ανάπτυξης με θέμα”Sustainable Advanced Biofuels” είναι μια ενημέρωση της έκδοσης που δημιουργήθηκε το 2018.
Έκτοτε, δημοσιεύτηκε η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED) με την ονομασία “αναδιατύπωση” του 2009/28/ΕΚ (οδηγία 2018/2001 ή REDII).
Περιέχει στόχο 14% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές έως το 2030, αύξηση από το προηγούμενο επίπεδο 10%, με νέα προηγμένα βιοκαύσιμα επιμέρους στόχος 3,5%. Επιπλέον, έχει επιβεβαιωθεί ότι τα προηγμένα βιοκαύσιμα θα μετρηθούν διπλά προς τον στόχο, ωστόσο τα βιοκαύσιμα στο παράρτημα IX, μέρος Β θα υπολογίζονται μόνο έως 1,7%.
Η παραγωγή συμβατικών βιοκαυσίμων θα παγώσει σε εθνικό επίπεδο σε τιμές 2020 +1% αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνει το επίπεδο 7% (τα κράτη μέλη με μερίδιο συμβατικών βιοκαυσίμων μικρότερο από 2% μπορούν ακόμη να φθάσουν στο επίπεδο 2%).
Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» που αντιπροσωπεύει μια νέα στρατηγική ανάπτυξης με στόχο τη μετατροπή της ΕΕ σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, χωρίς καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2050 (COM (2019) 640).
Προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία και να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ παρέχει έναν χάρτη πορείας με δράσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων. Καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών.
Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ και εξακολουθούν να αυξάνονται. Προκειμένου να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα, απαιτείται μείωση κατά 90% των εκπομπών μεταφορών έως το 2050.
Η επιτάχυνση της στροφής προς τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα είναι ένα από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ενίσχυσης της παραγωγής και της ανάπτυξης βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων τα καύσιμα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων βιοκαυσίμων, είναι ένας από τους στόχους.
Ο ορισμός των «προηγμένων» βιοκαυσίμων δεν είναι μονοσήμαντος, καθώς ο όρος προηγμένος μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα χαρακτηριστικά της αλυσίδας αξίας.
Σε αυτήν την έκθεση, θεωρούμε προηγμένες, εκείνες τις τεχνολογίες που μπορούν να μετατρέψουν λιγνοκυτταρινικές πρώτες ύλες (δηλ. Υπολείμματα γεωργίας και δασοκομίας), βιομάζα μη τροφίμων και μη ζωοτροφών (π.χ. χόρτα, μίσκανθο, φύκια) και βιογενή απόβλητα και υπολείμματα.