Αναδημοσίευση eupolis-project.eu
Οι δυσμενείς επιπτώσεις της αστικοποίησης έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων.
Δείτε πώς ο συν-σχεδιασμός και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση μπορούν να οδηγήσουν στον μετριασμό αυτών των κινδύνων
Πίσω στο 1800 οι άνθρωποι άρχισαν να μετακινούνται από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές. Αυτή η διαδικασία αστικοποίησης υποκινήθηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η καλύτερη εκπαίδευση, η στέγαση,
πρόσβαση στην εργασία και λιγότερο χρόνο και έξοδα μετακίνησης και μεταφοράς.
Για πολλά χρόνια, παρατηρήθηκε μια αυξητική τάση αστικοποίησης, ακολουθούμενη από ένα σύνολο επιβλαβών φαινομένων, όπως η αποξένωση, το αυξημένο κόστος ζωής και η μαζική περιθωριοποίηση. Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες που προέκυψαν.
Η αστικοποίηση επηρεάζει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή
Η αστικοποίηση επηρεάζει το μυαλό, το σώμα ενώ oι δυσμενείς επιπτώσεις της αστικοποίησης επηρέασαν την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων.
Από τη μία πλευρά, η ψυχική υγεία επηρεάζεται από στρεσογόνους παράγοντες και παράγοντες, όπως το υπερπληθυσμένο και μολυσμένο περιβάλλον, τα υψηλά επίπεδα βίας και η μειωμένη κοινωνική υποστήριξη.
Από την άλλη πλευρά, η αστικοποίηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος, λόγω της έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Και οι δύο περιπτώσεις απαιτούν άμεσες ενέργειες/λύσεις.
Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί κανείς ότι υπάρχουν οικονομικά αποδοτικές λύσεις, οι οποίες παρέχουν ταυτόχρονα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και συμβάλλουν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας.
Αν προσθέσουμε ότι αυτές οι λύσεις είναι εμπνευσμένες και υποστηρίζονται από τη φύση, οι άνθρωποι θα απορρίψουν την ιδέα ως μη εφικτή ιδέα. Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει. Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση (NBS) είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση των περισσότερων προβλημάτων που δημιουργούνται από τις αυξανόμενες τάσεις αστικοποίησης.
Αντιμετώπιση της αστικοποίησης μέσω λύσεων που βασίζονται στη φύση
Το έργο euPOLIS αντιμετωπίζει την πρόκληση των στοχευμένων παρεμβάσεων μικρής κλίμακας με βάση τη φύση. Συνήθως, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να χειριστεί μια κατάσταση, κάποιος άρχιζε να συλλέγει σχετικές πληροφορίες.
Ωστόσο, η ενημέρωση συνεπάγεται συμμετοχή, με έμφαση στους κατοίκους ή τους καταστηματάρχες που βρίσκονται κοντά στις περιοχές ενδιαφέροντος.
Πρέπει να δοθεί προσοχή στο φύλο, την ηλικία και τις προοπτικές αναπηρίας στο πλαίσιο της διαδικασίας. Στο τέλος της ημέρας, τα προγραμματισμένα NBS θα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους.
Η δημιουργία περιεκτικών και προσβάσιμων αστικών χώρων υπαγορεύει τη συστηματική εφαρμογή στρατηγικών ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου. Επίσης, προωθεί την υιοθέτηση νέων συμμετοχικών εργαλείων, σε όλες τις φάσεις και τις διαδικασίες ανάπτυξης του έργου. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες διαφορετικών ομάδων.
Εάν παρέχονται στους ανθρώπους ευχάριστοι ανοιχτοι χώροι κοινωνικοποίησης, οι οποίοι διεγείρουν τις κοινωνικές ανταλλαγές, η βελτίωση του τρόπου ζωής θα είναι το αποτέλεσμα. Ακόμη, η δημιουργία μιας τέτοιας περιοχής απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία σχεδιασμού.
Έχοντας κατά νου την τοπική, ανθρώπινη ανάγκη
Γενικά, οι συμμετοχικές διαδικασίες θα πρέπει να προσαρμόζονται στις τοπικές ανάγκες και το πλαίσιο, προάγοντας έναν ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό.
Η πρόκληση έγκειται στην επιτυχή συγκέντρωση των απόψεων των πολλαπλών κοινωνικών ομάδων,
συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων ατόμων, τα οποία, εξ ορισμού, απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό στα δημόσια φόρουμ.
Η εισαγωγή αυτών των ανθρώπων και των προοπτικών στις διαδικασίες σχεδιασμού δεν είναι απλή υπόθεση. Η συμμετοχική έρευνα είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να διατυπωθούν αυτές οι προοπτικές, μέσω της ανάπτυξης μιας σειράς ερευνητικών τεχνικών.
Η οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων, μπορεί να είναι βιώσιμο και να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς του τοπικού κλίματος, είναι μια πρόκληση που απαιτεί ανταλλαγή πληροφοριών, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας:
α) προετοιμασία,
β) κατασκευή και
γ) χρήση
Σε κάθε στάδιο οι άνθρωποι μπορούν να παρέχουν ιδέες και ιδέες που θα βοηθήσουν στη διαδικασία και πιθανώς θα μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της παρέμβασης. Η συμμετοχή των πολιτών θα βοηθήσει στο συν-σχεδιασμό των παρεμβάσεων και στην παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξης.
Η τελευταία περίπτωση μπορεί να εμπλακεί σε μια διαδικασία συναξιολόγησης.
Επιστροφή της εξουσίας στους κατοίκους των αστικών περιοχών
Στο euPOLIS αναδεικνύεται η συμμετοχή του κοινού ως ευκαιρία για την οικοδόμηση όχι μόνο λύσεων βασισμένων στη φύση που ταιριάζουν με τις διαφορετικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά και για την οικοδόμηση κοινωνικού κεφαλαίου και κατά συνέπεια την αύξηση της κοινωνικής συνοχής.
Ωστόσο, για να πετύχουμε και τους δύο στόχους, είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί δημόσια συμμετοχή που να περιλαμβάνει διαφορετικές ομάδες πολιτών, εύκολη και προσιτή για όλους τους ενδιαφερόμενους, βασισμένη σε αμφίδρομη επικοινωνία και δίνει εξουσία λήψης αποφάσεων στους πολίτες, και πρωτίστως αποτελεί μέρος της μακροχρόνιας στρατηγική που προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών.
Επί πλέον, το έργο περιλαμβάνει την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων όλων των παρεμβάσεων. Η παραγόμενη γνώση θα χρησιμοποιηθεί για τη βαθμονόμηση μοντέλων, την αξιολόγηση NBS, την οπτικοποίηση διαδραστικής μοντελοποίησης και τις δραστηριότητες διάδοσης/επικοινωνίας μέσω web.
Στόχος είναι να συμπληρωθεί η παρακολούθηση των πραγματοποιούμενων παρεμβάσεων πολίτες, αρχές της πόλης, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και ειδικοί στην επικοινωνία θα δεσμευτούν κατά τη διάρκεια της προσαρμογής των λύσεων euPOLIS για να διασφαλιστεί ότι είναι πρακτικές και φιλικές προς τον χρήστη, με σεβασμό όλων των σχετικών ζητημάτων απορρήτου.
Δεδομένα και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων
Τα δεδομένα μπορούν να ληφθούν μέσω δικτύων αισθητήρων, φορητών συσκευών, ερευνών, ιστοσελίδων,
και τηλεπισκόπησης. Κάθε μία από αυτές τις πηγές δεδομένων έχει μια συγκεκριμένη συμβολή. Στις περιοχές παρέμβασης θα εγκατασταθούν μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες ρύπανσης (ή άλλου τύπου), που θα συμπληρώνονται από δορυφορικές εικόνες.
Η συλλογή δεδομένων θα περιλαμβάνει επίσης μια ομάδα εθελοντών. Η EuPOLIS θα τους παρέχει τα wearables, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της συναισθηματικής κατάστασης, των επιπέδων στρες/άγχους και των δεικτών σωματικής υγείας.
Η πρόοδος και τα αποτελέσματα της εισαγωγής συγκεκριμένων μέτρων ανάπλασης, ως πρωταρχικών κριτηρίων σχεδιασμού, θα παρακολουθούνται συνεχώς, επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα μέρη να παρακολουθούν τους στόχους και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους όταν χρειάζεται.
Οι προσεγγίσεις που υιοθετήθηκαν θα αξιολογηθούν σε τέσσερις πόλεις σε όλη την Ευρώπη, και συγκεκριμένα: Βελιγράδι (Σερβία), Γκλάντσαξε (Δανία), Λοτζ (Πολωνία) και Πειραιάς (Ελλάδα). Η τεχνογνωσία έχει ήδη διαδοθεί σε άλλες πόλεις, όπως η Μπογκοτά (Κολομβία), η Λεμεσός (Κύπρος), το Παλέρμο (Ιταλία),
Trebinje (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).
Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ
Συγγραφείς: Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αναστάσιος Δουλάμης, Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Δουλάμης Συνεργασίες: Maja Lalić και Ksenija Pantelić, Mikser Association Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο