Το 2021, εκτιμάται ότι υπήρχαν 2,3 εκατομμύρια μετανάστες που ήρθαν στην ΕΕ από χώρες εκτός ΕΕ και περίπου 1,1 εκατομμύρια άτομα από την ΕΕ που μετανάστευσαν σε χώρα εκτός ΕΕ.
Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2020, όταν εκτιμάται ότι εισήλθαν στην ΕΕ 1,9 εκατομμύρια μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ και περίπου 956 χιλιάδες άτομα μετανάστευσαν από την ΕΕ σε χώρα εκτός ΕΕ.
Επιπλέον, 1,4 εκατομμύρια άτομα που προηγουμένως διέμεναν σε μια χώρα της ΕΕ μετανάστευσαν σε άλλο μέλος της ΕΕ το 2021 (1,2 εκατομμύρια το 2020). -Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα στοιχεία για τους μετανάστες και τον μεταναστευτικό πληθυσμό που δημοσίευσε την Τετάρτη 29/3 η Eurostat-.
Το 2021, εκτιμάται ότι στην ΕΕ αντιστοιχούσαν 5 μετανάστες ανά 1 000 κατοίκους. Σε σχέση με το μέγεθος του μόνιμου πληθυσμού, το Λουξεμβούργο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης το 2021 (σχεδόν 40 μετανάστες ανά 1 000 άτομα), ακολουθούμενο από τη Μάλτα (35) και την Κύπρο (27). Αντίθετα, η Σλοβακία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό μετανάστευσης, με 1 μετανάστη ανά 1 000 άτομα. Η χώρα αυτή ακολουθείται από την Πορτογαλία και τη Γαλλία, με 5 μετανάστες ανά 1 000 άτομα η καθεμία.
Πληθυσμός που γεννήθηκε στο εξωτερικό το 2022
Την 1η Ιανουαρίου 2022, σχεδόν το ήμισυ (49,4%) του πληθυσμού του Λουξεμβούργου ήταν γεννημένο στο εξωτερικό. Αυτή η χώρα της ΕΕ ακολουθούσε τη Μάλτα (23,6%) και την Κύπρο (22,7%) ως τα μέλη της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που γεννήθηκε στο εξωτερικό. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (1,7%), την Πολωνία (2,5%) και τη Βουλγαρία (3,2%).
Σε απόλυτους αριθμούς, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί πολιτών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό (από άλλα μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες) καταγράφηκαν στη Γερμανία (15,3 εκατομμύρια άτομα), τη Γαλλία (8,7 εκατομμύρια) και την Ισπανία (7,4 εκατομμύρια).
Σε σχετικούς όρους, το Λουξεμβούργο είχε μακράν τη μεγαλύτερη κοινότητα πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα της ΕΕ, 33,8%, ακολουθούμενη από την Κύπρο με 10,6% και την Αυστρία με 9,3%. Το Βέλγιο και η Μάλτα κατέγραψαν επίσης υψηλά ποσοστά πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ, με 7,9% το καθένα.
Η Πολωνία και η Λιθουανία, από την άλλη πλευρά, είχαν τα μικρότερα μερίδια πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ, με μόλις 0,6% έκαστη. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν επίσης χαμηλές τιμές, με 1,0% η καθεμία.
Όσον αφορά τους πολίτες που έχουν γεννηθεί σε χώρες εκτός ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (15,7%), ακολουθούμενη αμέσως από το Λουξεμβούργο (15,6%). Τα δύο αυτά μέλη της ΕΕ ακολουθήθηκαν από τη Σουηδία (14,9%), την Εσθονία (13,1%) και την Κύπρο (12,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν γεννήθηκαν στην ΕΕ καταγράφηκαν στη Ρουμανία (0,7%), τη Σλοβακία (1,0%), την Πολωνία (1,9%), τη Βουλγαρία (2,2%) και την Ουγγαρία (2,9%).
Σε σύγκριση με το 2021 (σε απόλυτους αριθμούς), 13 μέλη της ΕΕ είδαν τον αριθμό των πολιτών που γεννήθηκαν τόσο σε χώρες εκτός ΕΕ όσο και σε χώρες της ΕΕ να αυξάνεται το 2022 (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία), ενώ πέντε μέλη είδαν την αντίθετη τάση με τον αριθμό και των δύο αυτών ομάδων πολιτών να μειώνεται (Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία και Ρουμανία).
Παρατηρήθηκαν και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες τάσεις: στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, ο αριθμός των πολιτών που δεν γεννήθηκαν στην ΕΕ αυξήθηκε, ενώ ο αριθμός των πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ μειώθηκε. Το αντίθετο καταγράφηκε στην Κροατία (σε πολύ μικρό βαθμό) και την Πορτογαλία, όπου ο αριθμός των πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ αυξήθηκε, αλλά ο πληθυσμός που γεννήθηκε εκτός ΕΕ μειώθηκε.